ГоловнаШоу-бізнесВсі новини розділу
 

Українському режисерові Роману Балаяну виповнилося 70 років

15 квітня 2011, 15:15
0
9

Сьогодні, 15 квітня, виповнилося 70 років знаменитому українському кінорежисерові Роману Балаяну, автору одного з найвідоміших радянських фільмів - Польоти уві сні й наяву.

З ювілеєм народного артиста України привітав президент Росії Дмитро Медведєв.

Роман Балаян зараз єдиний з режисерів того часу, що залишився в Україні й активно знімає. Причому знімає на два фронти: кіно для душі і для грошей.

Те, що робиться заради хліба насущного - серіали, які виробляють на його власній студії на замовлення російського телебачення - сам режисер навіть не дивиться. Проте вважає, що комерційний кінематограф повинен розвиватися, і це - запорука існування кіно арт-хаусного.

Сам Балаян на всі свої ювілеї і свята, як і на призи та нагороди, реагує однаково - з властивою йому поблажливо скромною манерою: "О-у-гей! Ну хто я такий... Ну, кому це потрібно...".

Режисер, сценарист і продюсер Роман Балаян народився 15 квітня 1941 року в с. Неркін-Оратаг Нагірно-Карабахської автономної обл., Азербайджанська РСР.

У 1961 році - актор драмтеатру ім. М. Горького, м. Степанакерт (Азербайджан). У 1961-1964 роках він навчався на режисерському факультеті Єреванського театрального інституту, а в 1969 році Роман Балаян закінчив режисерський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва імені І. Карпенка-Карого.

В якості режисера дебютував у 1973 році, поставивши фільм Ефект Ромашкіна. Знімав телеверсії спектаклів Московського театру Современник (Анфіса, 1993; Хто боїться Вірджинії Вульф? та ін.)

Державна премія СРСР (1987). Народний артист України, 1997. 18 жовтня 2008 року Президент України Віктор Ющенко вручив Роману Балаяну Скіфського оленя за значний внесок у світове кіномистецтво.

Режисерська фільмографія:

1969 - Злодій

1970 - Анатоль Петрицький

1973 - Ефект Ромашкіна

1975 - Каштанка

1977 - Бірюк

1982 - Польоти уві сні й наяву

1983 - Поцілунок

1986 - Бережи мене, мій талісмане

1987 - Філер

1989 - Леді Макбет Мценського повіту

1995 - Перше кохання

1998 - Два місяці, три сонця

1998 - Ніч у музеї Параджанова

2004 - Ніч світла

2008 - Райські птахи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
powered by lun.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Корреспондент.net в соцмережах

Загрузка...