ГоловнаШоу-бізнесВсі новини розділу
 

Єжи Гофман представить у Донецьку фільм про становлення України

17 жовтня 2008, 10:32
0
9

Польський режисер Єжи Гофман відвідає Україну й вперше презентуватиме свій документальний фільм Україна. Становлення нації, на створення якого його надихнула книга екс-президента України Леоніда Кучми Україна - не Росія.

Першим містом, яке відвідає метр, стане Донецьк. До цього міста в режисера особливий інтерес, тому що саме донецький письменник Андрій Будяк, після знайомства з Єжи Гофманом у Варшаві, доклав максимум зусиль до здійснення зйомок фільму й приїзду свого друга в Україну.

Ексклюзивна прем'єра відбудеться в Донецьку й пройде за участі самого Єжи Гофмана й глави правління національного союзу кінематографістів -  Бориса Савченка. Стрічка складається із чотирьох частин і буде презентована публіці в театрі кіно ім. Шевченка.

18 жовтня відбудеться показ перших двох серій: Від Русі до України й Україна або Малоросія? 19 жовтня - третьої, четвертої серії: Навіки разом і Незалежність.

За словами письменника Андрія Будяка, польський режисер зупиниться в готелі Донбас-Палас.

Як повідомляв раніше Кореспондент.net, на створення фільму про Україну Гоффмана надихнула книга Леоніда Кучми Україна - не Росія.

"Мене здивувала фраза, яку він [Леонід Кучма] виніс у заголовок. Навіть я, який виріс у Росії, у Сибіру, в імперії, де Україну як самостійну одиницю ніхто й ніколи не розглядав, завжди мав природне усвідомлення того, що ваша країна - таки не Росія", - говорив раніше Гоффман.

Польський режисер вирішив досліджувати історію й створити спочатку фільм-трилогію, а, оскільки події 2004-го року в трилогію не вмістилися - дозняв і четверту частину.

Зйомки стрічки відбувалися по всій Україні. Для створення сюжету Гофман використовував першоджерела. Фільм двічі демонструвався на закритих показах в Україні й один раз у Польщі, на фестивалі Розпуття Європи.

Стрічкою  зацікавилися Канада, США, Франція й Німеччина, однак Гоффман хоче, щоб перший прокат відбувся в Україні.

***

Єжи Гофман народився 15 березня 1932 в Кракові – польський кінорежисер і сценарист, почесний громадянин Бидгоща.
Походить з родини лікарів. Дитинство провів в Горлицях. У віці семи років його вивезений разом з родиною до Сибіру. У другій половині 40-х років переселився до Бидгоща. У 1955 році закінчив Інститут кінематографії у Москві. З 1954 року почав знімати документальні фільми, а з 1962 – художні. У 1980 році став керівником кінематографічної групи Зодіак. Найбільш відомий як екранізатор романів Генрика Сенкевича.
Впродовж своєї мистецької праці Єжи Гофман був удостоєний багатьма світовими нагородами і відзнаками. Має почесний титул Заслуженого діяча національної культури.

Фільмографія:

1964 Хвилина спогадів: роки 1956-57 / Chwіla wspomnіen, док.

1966 Ярмарок чудес / Jarmark cudуw, док. Приз МКФ у Венеції (1967)

1967 Батько / Ojcіec, тв.

1968 Пан Володієвський / Pan Wolodyjewskі Реж.: Єжи

1969 Премія Міністра Культури й мистецтва

1974 Потоп / Potop Реж..: Єжи Гоффман Сцен.: Єжи Гоффман, Адам Керстен, Войчех Жукровськи й Номінація на Оскар' 75, Головний приз і приз за кращу чоловічу роль (Ольбрихський) на кінофестивалі в Гданьску в 1974, Приз за кращу чоловічу роль (Ломницький) на МКФ у Москві.

1976 Прокажена / Tredowata

1978 До останньої краплі крові / Do krwі ostatnіej, тв.

1981 Знахар / Znachorz

1983 З волі Твоєї / Wedle wyrokуw Twoіch, Польща- ФРН

1992 Прекрасна незнайомка / Pіekna nіeznajoma, Польща- Росія Сцен.: Хоффман і Залізняків (за оповіданням А.Толстого).

1999 Вогнем і мечем. Реж. і сцен.: Єжи Гоффман

2003 Коли сонце було богом / Stara basn. Kіedy slonce bylo bogіem.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
powered by lun.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Loading...
Loading...

Корреспондент.net в соцмережах

Loading...
Загрузка...