ГоловнаШоу-бізнесВсі новини розділу
 

В Одесі Єжи Гоффмана назвали нацистом

28 жовтня 2008, 12:59
0
6

Польський режисер Єжи Гоффман після Донецька та Житомира відвідав Одесу, у якій презентував свій документальний фільм Україна. Становлення нації.

Метр польського кінематографа, що зняв знамениту кінострічку Вогнем і мечем, прибув до Одеси в неділю, 26 жовтня. У цей день він презентував перші дві частини 4-серійного фільму - Від Русі до України та Україна або Малороссія?

Показ відбувався з нагоди V Міжнародного кінофестивалю екранних мистецтв Кінотур. На створення фільму Гофмана надихнула книга екс-президента України Леоніда Кучми Україна - не Росія.

У понеділок, 27 жовтня, відбулася прем'єра ще двох серій історичної кінострічки: Навіки разом і Незалежність.

Однак проти фільму виступили одеські активісти організації За Україну, Росію і Білорусь (ЗУБР) і Партія Регіонів. Вони назвали Гоффмана нацистом, який некоректно трактує українську історію.

"Ця стрічка спрямована на протистояння між українським і російським народами і є фашистською пропагандою", - заявив член ЗУБР Дмитро Пошехонцев.

Сам Єжи Гоффман зазначив, що не хотів займати жодної політичної позиції і відштовхувався від історичних фактів.

"Я заглибився в читання різноманітних джерел, вирушив у цікаву подорож через століття. Звичайно, що кожна людина з подорожі привозить свої враження - я постарався поділитися своїми", - повідомив польський режисер.

Регіоналка Ніна Кочановська назвала фільм Гоффмана брехнею:

"Ви говорили, що Росія пригнічувала і вбивала українців, це все брехня, ми були єдиною нацією. Ваш фільм для нас - це чистої води фашизм".

Гофман відповів: "Я не менше ніж ви люблю Росію, свого часу закінчив ВДІК. Хоча і в Сибіру встиг побувати. Так от після цього я не сварю саму Росію, а лише той лад, який був".

Нагадаємо, 4-серійний фільм Україна: становлення націй розповідає про історію держави від Хрещення Русі до Помаранчевої революції в 2004 році.

Фільм починається з оприлюднення результатів опитування про те, чи підтвердили б українці Акт проголошення незалежності країни, якщо б Всеукраїнський референдум проходив сьогодні, а не в 1991 році?

Львів'яни відповіли, що щасливі дожити до того дня, коли Україна стала незалежною, харків'яни говорили, що не знають такої держави, а одесити, що незалежність - це лише слово.

Після цього глядача знайомлять з історією України, починаючи з Київської Русі.

Для того, щоб фільм зберігав історичну достовірність, Гофман використовував першоджерела і консультуватися з українськими істориками.

Нагадаємо, прем`єра фільму вже відбулася в Донецьку та Житомирі. Фільм двічі демонстрували на закритих показах в Україні і один раз в Польщі, на фестивалі Розпуття Європи.

Крім того, стрічкою зацікавилися Канада, США, Франція і Німеччина.

***

Єжи Гофман народився 15 березня 1932 в Кракові – польський кінорежисер і сценарист, почесний громадянин Бидгоща.
Походить з родини лікарів. Дитинство провів в Горлицях. У віці семи років його вивезений разом з родиною до Сибіру. У другій половині 40-х років переселився до Бидгоща. У 1955 році закінчив Інститут кінематографії у Москві. З 1954 року почав знімати документальні фільми, а з 1962 – художні. У 1980 році став керівником кінематографічної групи Зодіак. Найбільш відомий як екранізатор романів Генрика Сенкевича.

Впродовж своєї мистецької праці Єжи Гоффман був удостоєний багатьма світовими нагородами і відзнаками. Має почесний титул Заслуженого діяча національної культури.

Фільмографія:

1964 Хвилина спогадів: роки 1956-57 / Chwіla wspomnіen, док.

1966 Ярмарок чудес / Jarmark cudуw, док. Приз МКФ у Венеції (1967)

1967 Батько / Ojcіec, тв.

1968 Пан Володієвський / Pan Wolodyjewskі Реж.: Єжи

1969 Премія Міністра Культури й мистецтва

1974 Потоп / Potop Реж..: Єжи Гоффман Сцен.: Єжи Гоффман, Адам Керстен, Войчех Жукровськи й Номінація на Оскар' 75, Головний приз і приз за кращу чоловічу роль (Ольбрихський) на кінофестивалі в Гданьску в 1974, Приз за кращу чоловічу роль (Ломницький) на МКФ у Москві.

1976 Прокажена / Tredowata

1978 До останньої краплі крові / Do krwі ostatnіej, тв.

1981 Знахар / Znachorz

1983 З волі Твоєї / Wedle wyrokуw Twoіch, Польща- ФРН

1992 Прекрасна незнайомка / Pіekna nіeznajoma, Польща- Росія Сцен.: Хоффман і Залізняків (за оповіданням А.Толстого).

1999 Вогнем і мечем. Реж. і сцен.: Єжи Гоффман

2003 Коли сонце було богом / Stara basn. Kіedy slonce bylo bogіem.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
powered by lun.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Loading...
Loading...

Корреспондент.net в соцмережах

Loading...
Загрузка...