ГоловнаНаукаВсі новини розділу
 

У Японії виловили рідкісну глибоководну акулу

Корреспондент.net, 24 січня 2007, 12:29
0
16

Рідкісний вид акули зняли на камеру цього тижня співробітники японського морського заповідника. Ця акула живе на глибині близько 600 метрів, куди не може потрапити людина.

У морському заповіднику Awashima, що знаходиться в місті Сідзуока на південному заході від Токіо, була оголошена тривога. Як повідомив один з рибалок, він побачив у прилеглому порту дивну істоту, схожу на вугра з пащею голчастих зубів.

Співробітники заповідника піймали 1,6-метрову істоту. Вони визначили, що це самка плащеносної акули. Цей вид акули мало змінився з доісторичних часів.  Акула була в поганому стані. Працівники заповідника перемістили її в басейн із морською водою, де зняли на камеру, як вона плаває і розкриває пащу на камеру.

"Ми переконані, що фільм про життєдіяльність плащеносної акули є великою рідкістю, - заявив прес-секретар заповідника. - Ці акули живуть на глибині 600-1000 метрів, куди не може опуститися людина". "Самка підплила ближче до поверхні тому, що була хвора", - додав він.

Акула загинула через кілька годин після піймання.

Впіймана акула швидко загинула (vn.ua)

 
Плащеносна акула за зовнішнім виглядом значно більше нагадує дивну морську змію або вугра, аніж своїх найближчих родичів. У плащеносної акули зяброві отвори, яких нараховується по 6 з кожного боку, прикриті шкірними складками. При цьому перетинки першої зябрової щілини перетинають горло риби і сполучаються між собою, утворюючи широку шкірну лопату. Тіло вугреподібно витягнуте, а спинний і черевний плавці розташовані близько один від одного в задній частині тіла. Своєрідний хвостовий плавець фактично складається тільки з нижньої лопати.

У цієї акули рот майже кінцевий, а не нижній, як у більшості інших. Гострі гачкоподібно вигнуті зуби, що мають по три вершини, нагадують трилапі якірці. Плащеносна акула може досягати 2 метри в довжину, але звичайні розміри менше - 1,5 метрів для самок і 1,3 метрів для самців.

Це яйцеживородний вид, з дуже невеликою плідністю: самка народжує 3-12 дитинчат. Виношування ембріонів продовжується довго, можливо, до двох років. Плащеносна акула зустрічається на значній глибині (400-1200 метра), у придонних шарах води. Її їжу складають головоногі молюски і риби. Випадки піймання плащеносної акули відомі в багатьох районах, розташованих у субтропічній і помірковано тепловодній зоні.

В Атлантичному океані її ловили біля берегів Південно-Західної і Північної Африки і Європи, причому саме північне перебування (у норвезькому Варангер-фьорде) спостерігалося поблизу наших вод. Ця акула помічена також у водах Південної Америки, Австралії, Японії і Каліфорнії. Промислового значення вона не має в зв’язку зі своєю рідкістю.

За матеріалами NEWSru.com

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
powered by lun.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Loading...

Корреспондент.net в соцмережах