ГоловнаLifestyle&FashionІнтер'єри
 

Рай для айтішників. Як виглядає старий Googleplex і що буде в новому

11 липня 2013, 16:49
0
69
Новий кампус Google
Фото: фото nbjj.com
Новий кампус Google буде оснащений за останнім словом техніки

Вже багато років "будинком" для багатотисячної армії співробітників Google в Кремнієвій долині служить комплекс будівель Googleplex в Маунтін-В'ю. Але яким би не був хорошим Googleplex, у нього є один недолік - Google не проектував його "з нуля", а тільки пристосував для власних цілей, пише Forbes.ua.

Тому з минулого року найнята Google архітектурна фірма NBBJ працює над проектом нового кампусу - футуристичного комплексу під назвою Bay View поруч із затокою Сан-Франциско. Мета проектувальників - побудувати офіс майбутнього, використовуючи найсучасніші технології сьогоднішнього дня.

Googleplex/mpg734.blogspot.com

Кампус Bay View задуманий як дев'ять окремих, але водночас взаємопов'язаних корпусів зігнутої форми. Загальна площа внутрішнього простору будівель - близько 100 000 кв. м. Перед кожною будівлею, а також позаду нього - відкриті простори для прогулянок, масових заходів та роботи на відкритому повітрі. Зеленим зонам в кампусі Google приділяється особлива роль: автори проекту вважають, що скверики і прекрасний вид на затоку створять атмосферу комфорту і водночас посприяють творчому настрою. На відкритих просторах будуть розташовані численні пересувні кав'ярні та різноманітні закусочні, якими славиться більшість офісів Google у всьому світі. Ще кілька кафе розташують на дахах будівель, де повинні з'явитися зелені газони.

Googleplex / en.m.wikipedia.org

Форма і внутрішнє планування будівель замислювалися так, щоб кожен співробітник знаходився приблизно в трьох хвилинах ходьби від будь-якого зі своїх колег: на думку проектувальників, це гарантує ідеальну взаємодію. Якщо ж працівникові потрібно швидко дістатися з однієї будівлі в іншу - до його послуг кільцева естакада з велосипедною доріжкою, що поєднує всі будівлі. Директор з розвитку кампуса Google Джон Айго розповів, що це компонування сприяє тісному спілкуванню, і одночасно дає можливість усамітнитися і повністю зосередитися на роботі.

btoffice.co.uk

Архітектори подбали про те, щоб освітлення індивідуальних робочих місць було природним скрізь, де це можливо. Більшу частину року електричне освітлення буде працювати не в повну силу або зовсім буде відключеним. Усередині будинків не буде системи рециркуляції повітря, а для опалення та кондиціювання планують використовувати систему водяних трубок. Електроенергію для охолоджуючої системи буде виробляти велика сонячна електростанція. На додаток до неї планується задіяти інші екологічно чисті джерела енергії. В цілому, як стверджують розробники, електрика в кампусі Google буде використовуватися на 46% ефективніше, ніж в середньому по регіону затоки Сан-Франциско.

btoffice.co.uk

Загальна площа земельної ділянки під новий кампус - близько 17 га. Під будівлі на ньому відводиться не більше 6% площі. Решта - відкритий простір. Архітектори NBBJ дуже ретельно досліджували місце під кампус і приділили максимум уваги тому, щоб "вписати" його в природний ландшафт. За їх задумом, комплекс будуть оточувати невеликі дрібні ставки з прісною водою: до 60-х років минулого століття такі ставки і заболочені ділянки покривали третину земель біля затоки Сан-Франциско. До 1960 року 90% цих ділянок осушили, що порушило природний екологічний баланс району. Повністю відновити його не вдасться, але, як вважає учасниця проекту - компанія Sherwood Design Engineers, що спеціалізується на ландшафтному дизайні, штучні ставки, парки та зелені "стіни" і дахи на території кампуса допоможуть відтворити природний мікроклімат.

Читайте також на Forbes.ua:

  • Де шукати шедеври автопрома минулих років
  • На Sotheby's продані картини чотирьох українських художників
  • Чому провокаційне мистецтво братів Чепменів стало маскультом
  • 15 важливих книг про мистецтво
  • Картина Тіcтола пішла з аукціону за $ 54 000
  • Біля нового офісу Google буде влаштована автостоянка на 2200 автомобілів. За словами проектувальників, цього буде достатньо, хоча загальна чисельність співробітників нового офісу - майже вдвічі більше. Джон Айго пояснив, що близько половини працівників будуть приїжджати в кампус на фірмових автобусах або велосипедах. Важливий нюанс - чисельність тих, хто буде добиратися на роботу на велосипедах, планують збільшити з нинішніх 5% до 20%.

    talk.arkpad.com.br

    Поки невідомо, коли співробітники Google в Кремнієвій долині зможуть відсвяткувати новосілля. Про вартість проекту інтернет-гігант теж не повідомляє. Але, за оцінками фахівців, сума набагато перевищить $ 319 млн, які Google виклала за свій теперішній кампус - Googleplex.

    Приєднуйтеся до ком'юніті Корреспондент Lifestyle&Fashion на Facebook та групи Корреспондент Lifestyle&Fashion ВКонтакте

    Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
    powered by lun.ua
    Загрузка...

    Корреспондент.net в соцмережах