RU
 

Американські вчені представили фрагмент папірусу зі згадкою "дружини Ісуса Христа"

19 вересня 2012, 11:43
0
14
Американські вчені представили фрагмент папірусу зі згадкою  дружини Ісуса Христа
Фото: АР
На перекладеному фрагменті була фраза "моя дружина"

Фрагмент стародавнього коптського рукопису із нібито вимовленими Ісусом Христом словами "моя дружина" і згадкою про жінку-апостола був представлений у вівторок у США.

Професор школи теології Гарвардського університету Керін Кінг у вівторок представила фрагмент папірусу із вісьмома рядками ранньохристиянського псалма, серед яких приписані Христу слова "моя дружина".

"Ісус сказав їм: моя дружина" і "Вона буде здатна стати моїм учнем", свідчить наведений виданням англійський переклад найбільш важливих уривків.

Згідно із християнськими джерелами, Ісус обрав спочатку 12 найближчих учнів-апостолів, а потім ще 70 менш наближених, яких також називають апостолами. Апостол Павло повідомляє, що на момент розп'яття у Христа було більше 500 послідовників.

Багато ранніх християнських текстів були записані на папірусі коптами - єгипетськими християнами. Походження сенсаційного фрагмента та ім'я його власника не розголошуються. Перші оцінки експертів допускають, що це справжній історичний документ.

"Навіть за безлічі непрояснених питань відкриття може знову розпалити дебати з питання, чи був Ісус одружений, чи була його дружиною Марія Магдалина і чи була серед його апостолів жінка", - пише New York Times.

Наведений New York Times переклад тексту, який можна можна прочитати, усіх восьми рядків:

(1) "не мені. Моя мати дала мені життя", (2) "Учні сказали Ісусові", (3) "заперечувати. Марія гідна цього", (4) "Ісус сказав їм: моя дружина", (5) " вона буде здатна стати моїм учнем ", (6)" нехай злі люди роздуваються ", (7)" Що до мене, то я з нею, щоб", (8) "образ".

Марія Магдалина, згідно з євангельськими текстами, була найбільш відданою прихильницею Христа, слідувала за ним, була присутня під час розп'яття і була свідком його воскресіння.

Причому, православ'я шанує її виключно як мироносицю, вилікувану від семи бісів, вона фігурує лише у декількох євангельських епізодах, а у традиції католицької церкви довгий час було прийнято ототожнювати з нею блудницю, що покаялась, та Марію з Віфанії.

Наукова версія про те, що Христос був одружений, може викликати особливо негативну реакцію Римської католицької церкви, яка проповідує безшлюбність (целібат) для служителів своєї конфесії, допускає New York Times. Англікаці і практично всі християнські протестанти, навпаки, віддають перевагу одруженим священикам. У православ'ї, як і в східнокатолицьких церквах, шлюб допускається, якщо його укладення передує посвяченню в дияконський та священицький сан.

Основними джерелами інформації про життя Христа та його вчення є чотири канонічні Євангелія, написані як мінімум через 60-70 років після Різдва Христового, причому не за письмовими документами, а за усними переказами.

Зазначимо, що у 2009 році відомий археолог Шимон Гібсон заявив, що Ісус ішов на Голгофу зовсім не по тим вулицям, як було прийнято читати всі останні століття, - зокрема, він не проходив по вулиці, яка зараз називається Via Dolorosa і традиційно демонструється як його останній земний маршрут.

ТЕГИ: СШАІсусвченідружина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі